dinsdag 1 oktober 2013 / De Beroepenkrant /

Krant / Interview Filemon Wesselink

'Beroemdheid levert niets op'

Je kent hem natuurlijk van BNN programma’s als ‘Spuiten en Slikken’ en de ‘Week van Filemon’ en hij schrijft onder meer columns. Maar wist je, dat Filemon Wesselink eigenlijk afgestudeerd kunstenaar is? Hoe hij op televisie terechtkwam én zijn tips hoe jij dat ook kunt bereiken lees je hier.

 

Hoe zag jouw middelbare schooltijd eruit?
“Ik zat op de Vrije School in Zutphen. Daar heb ik zowel de basisschool als de middelbare school gedaan. Die school was minder vrij dan de naam doet vermoeden, maar er is wel heel veel plek voor creatieve vakken. Ik vond het zelf een heel erg leuke tijd, maar ik was wel lastig. Ik ben geschorst geweest en bijna van school gestuurd. Dat lag ook wel aan de klas waarin ik zat, we waren etters en stookten elkaar op. Toch heb ik er heel veel geleerd, ik heb er een grote brede kennis opgedaan.”

En toen volgde het studiekeuzedilemma…
“Ik twijfelde tussen een bètastudie of een creatieve opleiding. Het werd de kunstacademie AKI in Enschede. Ik ben naar een open dag geweest en de school sprak me heel erg aan. Ik heb altijd een goede werkdrive gehad, en die opleiding is heel vrij, met heel veel eigen verantwoordelijkheid. Dat was goed voor me, want ik heb een beetje een autoriteitsprobleem, denk ik. Uiteindelijk ben ik afgestudeerd in de richting mediakunst. Dat heeft niet echt iets met media te maken, het is meer alle vormen van kunst met een stekker.”

Uiteindelijk ben je toch geen kunstenaar geworden. Hoe ben je bij BNN terechtgekomen?
“Ik was wel even kunstenaar, ik maakte grote installaties. Met succes ook wel, mensen vonden ze mooi, maar als iets af was moest ik ermee op een soort tour langs galeries. Het kostte me dan twee dagen om zoiets op te bouwen. dat verveelde me al snel. Ik vond het leuk om dingen te maken, maar dan was ik er daarna ook wel klaar mee. Dus toen ik zag dat er een interne opleiding was bij BNN om radiomaker te worden, ben ik die gaan doen.”

Wat is jouw studiekeuze-advies?
“Uiteindelijk kwamen alle keuzes die ik ooit heb gemaakt voort uit het feit dat ik er zin in had. Ik heb nooit nagedacht over de toekomst. Dus dat zou ook mijn tip zijn: doe wat je leuk vindt. Maar maak datgene waarvoor je kiest wel af, ga niet eindeloos lopen studie-hoppen, want uiteindelijk is geen enkele studie perfect. Je zult overal voor moeten werken.”

Heb je tips voor jongeren die ook willen doen wat jij doet?
“Voor een baan als presentator hoef je je niet zo druk te maken om een studie. Een algemene ontwikkeling is wel heel belangrijk, veel lezen. Een studie als journalistiek of geschiedenis kan je helpen. Mijn werk geeft me veel voldoening omdat ik mooie dingen kan maken en die kan laten zien. Het bekend zijn is dan iets wat erbij komt. Het is helemaal niet zo leuk als het lijkt. Iedereen heeft een mening over je. Positief, maar ook vaak negatief. Daar moet je tegen kunnen. Volgens mij denken veel jongeren dat als je ‘bekend bent’, je de hele dag champagne zit te drinken, maar iedereen bij BNN, ook Sophie, Dennis en Valerio, werkt keihard. Het is onderop beginnen, een grote drive hebben. Er komen vaak jongens en meisjes op me af die zeggen ‘ik wil ook op tv’. ‘Stuur maar een filmpje’, zeg ik dan. Maar dat doen ze vervolgens niet. Koop zelf een camera en maak filmpjes. Stuur ze op, doe er desnoods een roze doos met hartjes omheen. Als je het écht wilt en niet gemakzuchtig bent, dan is de kans groot dat je er komt.”