Sunday 15 September 2013 / De Beroepenkrant /

Krant / Interview Ben Saunders

'Je moet iets echt graag willen'

 

Je kent hem natuurlijk van The Voice of Holland, waarvan hij de eerste editie won. Maar deze zoetgevooisde zanger met rock ’n roll uiterlijk heeft nog een groot talent. Niet alleen zit Ben Saunders, alias Tattoo Ben onder de plaatjes, hij kan ze ook heel goed zetten.

 

Hoe zag jouw schoolcarrière eruit?

‘Ik ben begonnen op de KTS, de Katholieke Technische School in Hoorn. Daar deed ik de opleiding voor schilder. We kregen allemaal technieken zoals houtbewerken en metaalbewerken. Ook kreeg ik schilderstechnieken als marmeren en reclameschilderen. Ik vond het leuk, lekker met een kwast in de weer zijn. Maar op mijn 15e vond ik het wel mooi geweest op school en ben ik tatoeëerder geworden.”


Hoe word je dat, tatoeëerder?

“Ik wilde als kind al tatoeëerder worden. Ik was toen al de hele dag aan het tekenen en dat wilde ik doen, tekenen op iemands huid. Mijn vader is ook tatoeëerder dus van jongs af aan zat ik bij hem in de shop en keek ik mee als een klant had. Dat is met dit vak de beste manier om te leren. Veel, veel kijken en het dan uiteindelijk doen. Ik ben mee gaan lopen in de shop van mijn vader en toen zelf gaan zetten.”

En hoe ben je uiteindelijk zanger geworden?
‘Ik zong vroeger altijd al, dat is ook iets uit de familie. In 2000 deed ik mee met de eerste talentenjacht op TV, ‘alles voor de band’ heette dat, die heb ik toen samen met mijn broer gewonnen, we kwamen in ‘Follow That Dream’, zo heette die band. Dat was dus de eerste stap. Mijn jongere broertje heeft ons later opgegeven voor The Voice. Hij lag er in de eerste ronde uit, maar ik won. Dat was voor mij wel echt een doorbraak. Of ik sindsdien veranderd ben? Nee, niet echt. Ik mag alleen nog meer optreden, voor meer mensen.”

Wat zou je nog willen leren als je weer terug zou gaan naar school?
“Het lijkt me gaaf om glas-in lood te kunnen maken. Dat zou ik heel graag willen leren.”

Wat zijn je tips voor middelbare scholieren die nu hun studiekeuze moeten maken?
“Ik vind dat je in Nederland die keuze voor een vak veel te vroeg moet maken. Ik zou daarom zolang het kan iets algemeens kiezen, met talen en zo later echt een richting kiezen als je het wel weet.”

Jij bent uiteindelijk succesvol geworden in de twee dingen die je het liefste doet; zingen en tatoeëren. Hoe doe je dat?
“Het belangrijkste is eigenlijk dat je iets gewoon heel graag moet willen en er hard voor moet werken. Ik bedenk dat ik iets wil, en zorg dan dat het gebeurt. Kijk, je hebt luie mensen, en mensen die echt een droom hebben. Die laatsten komen er wel.”

Ben Saunders staat dit najaar in de theaters met zijn tour ‘Ik Ben Saunders’. Daarin geeft hij ook tatoeages weg.